Bezoek Stichting Leergeld 2013

Op dinsdag 11 juni 2013 is KART op bezoek geweest bij Stichting Leergeld in Tilburg.
De KinderAdviesraad Tilburg (KART) kijkt kritisch hoe mensen

met een smalle beurs geholpen kunnen worden. De kinderraad geeft ongewone adviezen over de aanpak van armoede en verzamelt ideeën waar kinderen beter van worden.
We zijn vriendelijk ontvangen door de vrijwilliger en de coördinator. Tijdens het drinken van een pakje vruchtensap hebben we elkaar leren kennen. Drie leerlingen van de vakschool waren er ook bij om alles te filmen.
Door het bezoek weten wij van KART wat Stichting Leergeld doet. De stichting richt zich er vooral op dat kinderen kunnen leren en meedoen bij sport en op school. Dat vinden wij van KART erg belangrijk. Hulp voor spullen, kleding en telefoontjes vinden wij minder belangrijk.
Wij zijn er ook achter gekomen dat het nog steeds niet mogelijk is om een fiets te vragen als je op een basisschool zit. Wij van KART hebben besloten door te gaan met het fietsenproject. Het fietsenproject is een project waarbij wij fietsen geven aan basisscholen zodat kinderen met minder geld ze kunnen lenen zodat ze toch mee kunnen doen met fietsactiviteiten. KART vindt het jammer dat sommige basisscholen niet aan verkeersexamens doen. Stichting Leergeld wist dit ook niet en vond dit jammer om te horen.
Een van de belangrijkste dingen die KART tijdens het bezoek is opgevallen is dat het geld voor een kind meteen naar de club gaat of dat er dingen worden gegeven en geen geld aan de ouders. Op deze manier komen de spullen en de hulp echt bij de kinderen, dat vindt KART een goed idee. Ook vonden zij het goed om te horen dat er meerdere mensen bepalen wie wat krijgt en dat niet één iemand daarover beslist.
Het advies van KART:
Het is fijn dat Stichting Leergeld kinderen vooruit helpt. Het is goed dat ze met vrijwilligers werken en met een commissie die bepaalt welke hulp een kind krijgt.
Ook vindt KART het belangrijk dat alle kinderen en ouders weten dat Stichting Leergeld bestaat. Advies van KART is om op scholen hierover meer informatie te geven.
Wat ook aandacht verdient is dat ouders en kinderen het soms moeilijk vinden om hulp aan te nemen. Als je als ouder of als kind iets terug kan doen voor de hulp die je van Stichting Leergeld krijgt, is het misschien minder moeilijk. Een oplossing kan zijn om de hulp van Stichting Leergeld als een ruilmiddel te gebruiken. Een klein voorbeeld: een moeder vraagt bij Stichting Leergeld hulp zodat haar zoon mee kan op schoolkamp. Stichting Leergeld biedt de hulp en geeft als optie dat de moeder als tegenprestatie een dagje vrijwilligerswerk kan doen op de school van haar zoon. Zo ruilt ze als het ware de hulp in voor iets wat ze wel kan doen. De moeder voelt zich misschien dan minder bezwaard dat ze de hulp aanvaard en wordt daarnaast ook meer betrokken bij de school. KART snapt dat dit een moeilijk uit te voeren idee is, maar merkt dat kinderen en volwassenen hulp vragen en aanvaarden ook moeilijk vinden, vandaar deze tip.