De dag van de democratie 2013

KART wilde dit jaar graag ook iets doen in de week van de democratie. Maar wat? Na een tijdje gebrainstormd te hebben kwamen we op het idee om een debat te organiseren op de dag van de democratie.


We hebben twee klassen van een basisschool hiervoor uitgenodigd. Uiteindelijk zijn er 42 kinderen van groep 8 van de basisscholen OBS de Bibit en Cleijn Hasselt gekomen. Wij hebben deze dag georganiseerd in de raadzaal van Tilburg op dinsdag 10 september 2013.
Om de kinderen iets meer te leren over democratie zijn we met de kinderen gaan debatteren. KART had een aantal stellingen bedacht waarover de kinderen het gingen hebben. We hebben hulp gekregen van de gemeente Tilburg, leerlingen van het ROC van de debatkuip en van raadslid Mayke Kikstra (PvdA).
De leerlingen van het ROC hebben voor ons het debat gepresenteerd en hebben ons ook geholpen met het bedenken van de stellingen.
De kinderen van groep 8 waren razend enthousiast, iedereen deed actief mee. De kinderen vonden het ook heel speciaal en leuk dat ze in de echte raadzaal van Tilburg mochten zitten. Het verbaasde ons positief dat veel jonge kinderen al redelijk wat afwisten over democratie. Veel kinderen hadden veel en goede tegen en/of voor argumenten. Het was een leuk debat met goede argumenten. Op het einde heeft KART iedereen een klein bedankje mee gegeven en degene die het meest actief heeft deelgenomen kreeg nog een klein cadeautje. Het was een hele leuke en leerzame middag. KART heeft dan ook het idee om deze dag nog een keer te organiseren.
“Het was een leuke dag, de kinderen waren enthousiast en ze debatteerden goed mee” .